Historia

Fjärde generationen driver nu företaget!

Olssons Åkeri har funnits sedan 1929, vilket gör att man firar 90-årsjubileum 2019.

Det var John Olsson som startade företaget. John var född och uppvuxen vid foten av Ramberget på Hisingen i Göteborg, ett stenkast bort från den plats, där Volvos verksamhet startades en gång i tiden.

Efter genomgången Folkskola utbildade sig John Olsson till hovslagare. Men det visade sig att den typen av jobb inte växte på träd i Göteborg och dess närhet. John Olsson sökte sig därför upp till Skövde och det militära på K3, där det fanns arbete för en hovslagare. Väl i Skövde träffade han sin blivande fru Signe och bildade familj. Skaffade sig också en hel del vänner. En av dessa var chef för Skövdeverken, som seden blev ett Volvoföretag. 1929 fick Skövdeverken sin första order, om att börja tillverka motorer till Volvos fabrik i Göteborg. Till detta måste man få fram en åkare, som skötte transporterna. Den gode vännen övertalade John Olsson att lägga hästskorna på hyllan och köpa sig en lastbil. Ställde en motor på flaket och körde till Göteborg. Fick lite SKF mm på flaket tillbaka till Skövde. När sedan produktionen ökade fick John köpa sig en bil till och anställa en bror som chaufför. Detta var starten på Olssons verksamhet i Skövde. Därefter har Olssons verksamhet vuxit med Volvobolagens utveckling i Skövde. Idag tillhör Olssons tillsammans med några få andra företag, Volvos äldsta leverantörer.

John Olsson visade sig vara en aktad företagare och hedersman, vilket gjorde att han sedermera fick en massa styrelseuppdrag i olika organisationer. Han var bland annat styrelseordförande i Svenska Åkeriförbundet, Svenska Taxiförbundet, Trafik Bore med flera. Detta gjorde att Johns barn, Bosse, Bengt och Ingalill Olsson fick driva företaget vidare under många år. 1989 övertalades Bosses son Claes-Göran Olsson att lämna polisyrket och ta över VD rollen i Olssons. Han har sedan rattat skutan fram tills 2016, då Claes-Görans son Mathias Olsson gick in som VD och driver företaget vidare.