Kvalité och miljö

Kvalitet i alla led.

Olssons Åkeri har varit kvalitetscertifierade sedan 1995, enligt ISO 9001. Vi var det första transport- och logistikföretaget i Norden, som erhöll ett sådant certifikat. Redan då gällde det hela vår verksamhet och eftersom vi på den tiden även hade egen serviceverkstad, gjorde det hela lite mer komplicerat.

Det var året innan, 1994, som en konsult knackade på dörren och frågade om vi var intresserade av att jobba fram ett kvalitetssystem. Vi visste knappt vad det var för något. Men vi hoppade på och drog igång. Ganska snart märkte vi att det här kunde bli något riktigt bra. Ordning och reda över hela linjen. Vi lyfte på varenda ”tegelsten” och såg också att här gick det att tjäna/spara pengar, om det blev ordning och reda på ”torpet”.

Vi valde Loyds Register som certifieringsorgan, mycket beroende på att vår största kund Volvo, använde sig av dessa. På något sätt blev alla anställda engagerade och positiva till ett bra kvalitetssystem. Sedan dess har det rullat på för fullt och vi gör hela tiden förbättringar, som vi även hoppas våra kunder märker utav.

ISO 9001, ISO 14001

Miljö

Ständigt pågående miljöarbete är viktigt för Olssons. Efter att ha blivit kvalitetscertifierade 1995, var vi på Olssons taggade att på allvar ta tag i det här med miljön. Speciellt i en bransch, som hela tiden är utsatta för påhopp, om vilka miljöbovar vi är. Efter hårt arbete blev vi miljöcertifierade enligt ISO 14001 1999. Att tänka på miljön och miljöpåverkan har legat oss varmt om hjärtat och det gäller även här hela företaget, inkluderat transport- och lagerverksamhet.

Vid sidan om vår personal, hade vi ett samarbete med Högskolan i Skövde, där två elever gjorde ett examensarbete på Olssons miljöcertifiering. De var mer eller mindre med på hela resan. Även denna gång använde vi oss att Loyds Register som certifieringsorgan. Det som vi på Olssons mest koncentrerat oss på, för att värna om miljön, är användandet av miljövänligt bränsle och miljövänliga däck.´HVO100

Sveriges riksdag har tagit beslut om att efter år 2030 skall inga fordon få rulla på den svenska vägarna med fossila bränslen i tankarna. Därför har vi på Olssons redan nu gått över och köra alla våra fordon på ett fossilfritt bränsle, HVO100, (Hydrogenerated Vegetable Oil) En produkt framtagen ur växt (oftast raps) och slakteriavfall. HVO 100 är 90 procent renare än en konventionell diesel. Förutom att använda oss av HVO100 bränsle, arbetar vi stenhårt med att minska förbrukningen. Vi är utan tvekan ett av de företag i Sverige, som arbetar hårdast med Ecodriving, vilket gjort att vi minskat bränsleförbrukningen rejält de senaste åren.

Till stor hjälp i arbetet runt Ecodriving, har vi arbetat med Volvos system, Dynafleet. I projektet ”Ecodriving” ingår också att ha full koll på däcktryck, däckval med mm.